Toscansk bønnesuppe med bacon, svampe og brød med oliventapenade

Toscansk bønnesuppe med bacon, svampe og brød med oliventapenade

Oliventapenade er en intens oliven-spread, som her laves med sorte oliven, kapers, hvidløg og masser af citronskal. Det er en god spread at have i repertoiret ligesom hummus og pesto, og kan bruges i både sandwich, til tapas eller ligesom her på grillet brød til bønnesuppen.

Sådan gør du

Suppe

Steg baconen sprød i en stor gryde. Tilsæt løg og hvidløg, og steg dem med under hyppig omrøring i ca. 5 minutter. Tilsæt fennikel, salvie og timian og steg videre, til grøntsagerne falder lidt sammen. Krydr med salt og peber. Tilsæt hvidvinseddiken, og lad den koge næsten væk. Tilsæt så hvidvinen, og kog i 10 minutter, så alkoholen fordamper. Tilsæt de udblødte bønner, flåede tomater og grøntsagsbouillon og kog videre ca. 60 minutter med låg på.

Rist svampene gyldne på en pande med olivenolie ved høj varme. Fyld kun panden halvt med svampe, så svampene steger og ikke koger. Tilsæt de stegte svampe i suppen sammen med græskar, og kog med i ca. 30 minutter, til det græskaret er mørt. Smag suppen til med salt og peber.

Brød med oliventapenade

Grill brødskiverne på begge sider på en tør pande eller i ovnen.

Blend hvidløg, oliven, kapers, revet citronskal og olivenolie til en tapenade. Smag til med salt, peber og evt. mere citronskal. Smør oliventapenaden på brødskiverne, og varm dem kort ved 200 grader inden servering, så brødene er varme og sprøde.