Tempeh-burger med spidskål og løgkompot

Tempeh stammer fra Indonesien og består oprindeligt af hele soyabønner, som er gæret naturligt. På grund af sit høje proteinindhold kan temeph bruges som alternativ til kød, som fx i opskriften her på en vegetarisk burger. I de senere år, er der, her i Danmark, også blevet eksperimenteret med at lave tempeh på flækærter og lupin.

Sådan gør du

Burgerboller

Opløs gæren i vandet i en røreskål. Rør æggene i. Tilsæt hvedemel, fuldkornshvedemel, salt og sukker, og rør dejen på røremaskine i 6-8 minutter til den er glat og elastisk. Kom nu smørret i lidt af gangen. Lad dejen hvile ved stuetemperatur i ca. 1,5 time. Vend dejen ud på køkkenbordet, del den i mindre stykker. Form stykkerne til boller, og kom dem på en bageplade. Mas bollerne flade, og dæk dem med film, eller et hårdt opvredet klæde. Lad bollerne hæve i 2-3 timer til dobbelt størrelse. Pensel bollerne med æg, og drys med sesamfrø. Bag bollerne i forvarmet ovn ved 220° i ca. 15 minutter.

Fyld

Steg tempeh gyldent i olie på panden. Drys med lidt salt. Rør olie, sesamfrø, sesamolie, lime, honning og ingefær sammen, og massér det godt sammen med hvidkål, glaskål og gulerod til en frisk slaw. Vend feldsalat i, og smag til med salt og æbleeddike.

Løgkompot

Steg løgene i olie, ved middel varme. De må godt brune men ikke branke. Hæld sukker over løgene, og lad det karamellisere. Hæld eddike over løgene, og lad kompotten koge lidt ind, smag til med salt.