Latkes med søde kartofler serveret med torskerognscreme med hytteost, kartoffel og rødløg

Latkes er en slags kartoffelpandekage, der ofte spises i forbindelse med den jødiske Chanukka-fest. Her laver vi dem med søde kartofler, men brug, hvad I har i grøntsagsskuffen. Server med forskellige toppings, her en torskerognscreme og løg, men også andre cremede salater kan toppes på den sprøde og mættende kartoffelkage.

Sådan gør du

Latkes med søde kartofler 

Bland søde kartofler, bagekartofler og løg sammen i en skål. Pres overskydende vand ud af grøntsagerne. 

Tilsæt blomkål, hvidløg og timian, og saml massen med æg og hvedemel. Massen skal være klistret, men ikke for våd. Drys en smule mere mel i massen, hvis den er for våd, eller hæld lidt væde fra. Smag til med salt og peber. 

Form flade bøffer svarende til en god håndfuld (a la en røsti), og steg dem på en pande med rapsolie ved middel varme. Vend dem, når de er gyldne og sprøde. 

Bag dem efterfølgende færdig i ovnen på en bageplade ved 180 grader i 10-15 minutter, indtil kartoflerne er helt møre. 
 Tip: Skal du lave mange, er det også muligt at forme flade bøffer, som beskrevet ovenover, lægge dem på bageplader med bagepapir og bage dem i ovnen. Forvarm ovnen til 225 grader, og bag dem gyldne i 15-18 minutter, indtil de er gennembagte. 

Torskerognscreme

Kog kartoflerne møre, knus dem let, og lad dem køle ned. Rør kartoffel og torskerogn ud med en kartoffelstamper, en gaffel eller på en røremaskine ved laveste hastighed. 

Tilsæt mayonnaise og græsk yoghurt, og rør klumperne ud helt forsigtigt. Tilsæt halvdelen af rødløgene (gem den anden halvdel til topping), og smag cremen til med dijonsennep, citronsaft, salt og peber. 

Server cremen med hytteost for sig eller oven på de stegte latkes. Server de hakkede urter og de hakkede rødløg som topping ved siden af.