Gratin af linser, flækærter, miso og salvie, serveret med råkost af vinterkål
Sådan gør du
Sauce til gratin
Steg løg, hvidløg, gulerødder og blegselleri i olivenolie i 15-20 minutter, til det bliver gyldent. Tilsæt linser, flækærter, tomatpuré, flåede tomater og grøntsagsbouillon. Simrekog i 30-35 minutter, til linserne og flækærterne er møre, men stadig hele, og væsken er tyknet. Kom miso og salvie i, og smag til med salt og peber.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand i 30-35 minutter, til de er godt møre. Dræn kartoflerne, og mos dem i en røremaskine med sødmælk, smør og rapsolie. Smag mosen til med salt og peber.
Fordel saucen fra tidligere i passende ovnfaste fade, dæk saucen med kartoffelmosen, og slut af med rasp. Bag fadene ved 180 grader ca. i 30 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Råkost af vinterkål
Vend kålen, æblerne og persillen med olivenolie, æbleeddike og sukker, og smag til med salt.