Græsk spinattærte med hvide bønner og frisk persille

Den græske spinattærte – spanakopita på græsk – laves med filodej eller butterdej som i denne opskrift. Det giver en sprød og lidt lettere tærte, end når man bager med den klassiske mørdej. Feta blev i 2005 egnsbeskyttet således, at det kun er feta, der er produceret i Grækenland, der må kaldes feta. Men I kan sagtens bruge almindelige salattern som erstatning for feta.

Sådan gør du

Græsk spinattærte

Kog de hvide bønner i saltet vand i 45 minutter, til de er møre. Dræn og gem bønnerne til æggemassen. 

Fordel halvdelen af butterdejspladerne i et passende ovnfast fad og gem den anden halvdel til toppen. Stik huller i pladerne med en gaffel, og bag pladerne gyldne ved 200 grader i 10-15 minutter. Da bundene vokser ved bagning, skal de "slås ned" med en pallette, når de kommer ud igen, og inden resten af fyldet fordeles i fadet. 

Optø spinaten og sigt overskydende vand fra. Steg løg og hvidløg af i et minut, indtil løgene er klare, og lad persillen sautere med det sidste minut. Tag løg og persille af varmen, og vend smuldret feta sammen med spinat og løg, til det er godt blandet.

Smag til med salt og peber. Fordel nu fyldet på butterdejsbunden i formen.

Æggemasse og samling

Blend de kogte hvide bønner med æg og sødmælk til en glat masse, smag til med muskatnød, salt og peber. Fordel æggemassen over spinatfyldet og dæk til med et butterdejslåg på toppen.

Pensl toppen med en blanding af sammenpiskede æg og vand.
Bag tærten ved 200 grader i 25-35 minutter til den er gylden og gennembagt.