Græsk farsbrød med røde linser, feta og soltørrede
tomater i fad med rosmarinkartofler

Feta, hvidløg og søde tomater. Straks sender det tankerne hen til græske tavernaer og varme sommerferier. Farsbrødet her i en efterårsfortolkning holder på en god portion røde linser, der giver ekstra fylde og mæthed, og de sprøde rosmarinkartofler er dejlige at spise til sammen med tzatziki, hvor den klassiske agurk er skiftet ud med efterårets spidskål.

Sådan gør du

Farsbrød

Kog linserne i rigeligt saltet vand i 15-20 minutter, indtil de er møre, men ikke udkogte. Dræn linserne og køl dem ned.

Steg den revne selleri, enten på panden eller i ovnen, ved høj varme med lidt rapsolie og salt på. Det må gerne få lidt farve. Husk at vende rundt i sellerien undervejs. Køl ned.

Rør nu først kyllingekødet med salt og peber (gerne på en røremaskine, hvis du har). Det hakkede kød skal blive sejt og danne små "tråde" i farsen. Tilsæt linser, knoldselleri, timian, rosmarin, løg, hvidløg, tomatpuré, soltørrede tomater, oliven og feta og rør det hele sammen, indtil det er jævnt fordelt.

Tilsæt derefter æg og mel til en sammenhængende og klistret fars. Hvis farsen er for løs, tilsæt mere æg og evt. lidt mere mel. Lav gerne en stegeprøve og smag til.

Form et farsbrød i bunden af en dyb bageplade. Form det med krum "ryg" med en tykkelse som en knyttet næve. Husk, at der skal være plads til kartofler omkring farsbrødet.

Rosmarinkartofler i fad

Vend kartoflerne med olivenolie, rosmarin og salt og peber og fordel dem omring farsbrødet. Drys også farsbrødet med lidt olivenolie på toppen.

Bag det hele i ovnen ved 200 grader i 35-45 minutter, indtil farsbrødet er gennemtilberedt og kartoflerne er gyldne.

Spidskåls-tzatziki

Kram spidskålen med lidt salt, eller kør den forsigtig på en røremaskine ved store portioner. Lad kålen smide lidt væske og falde sammen til det halve.

Vend med yoghurt, peber, hvidløg, olivenolie og persille. Smag til med mere salt om nødvendigt.