Chili con carne med fire slags bønner, grillet peberfrugt, sukkerærter, hampefrø og persille

Vi har skruet gevaldigt op for bønnerne i denne chili con carne, og det giver mulighed for at eksperimentere med forskellige bønnetyper - her er fire forskellige. Kødet har vi beholdt, men blot i mindre omfang. På den måde får vi stadig den gode, fyldige umami. Her er altså en smagfuld og mere klimavenlig udgave af en simre-klassiker.

Sådan gør du

Bønner

Dræn bønnerne fra udblødningsvandet, og kog dem i rigeligt letsaltet vand i ca. 40-60 minutter, til de er møre.

Chili con carne

Brun kødet godt i gryde med olie. Tag kødet op, og gem det til senere. Steg løg og hvidløg i gryden evt. med lidt mere olie. Steg i et par minutter, og tilsæt derefter tomatpuré, chipotle, røget paprika og chiliflager. Lad det stege lidt, inden du tilsætter flåede tomater. Tilsæt det brunede kød, og supplér med vand, til det dækker kødet. Lad retten simre, til kødet er mørt - mindst en time, men gerne mere. Kom de kogte bønner i retten, og lad dem koge med de sidste 10 minutter. Tilsæt mørk chokolade, og smag til med citron, salt og peber.

Grillede peberfrugter, persille og hampefrø

Gnid peberfrugterne i olie, og læg dem på en bageplade med bagepapir med skindsiden opad. Bag peberfrugterne ved maximal varme i ca. 10 minutter, til de er sorte udenpå. Læg låg over peberfrugterne, så de kan blive bløde - det gør det nemmere at trække skindet af. Lad dem køle af lidt, og træk så det sorte skind af. Skær peberfrugterne i strimler, og vend dem med persille og sukkerærter. Rist hampefrøene på en tør pande, og sæt til side til servering.