Asiatisk kødsauce med rodfrugter og citrongræs, ris
og frittede løg

Citrongræs har en ren, krydret citrussmag uden citrusfrugtens bitterhed. Den er næsten uadskillelig fra det thailandske køkken og står godt til smagsgivere som chili, ingefær, hvidløg, kaffir-limeblade og kokosmælk. Her danner citrongræs smagen til en tæt, mørk og umamifuld kødsauce med masser af grønt, der serveres til dampende varme ris og sprøde, friterede løg.

Sådan gør du

Asiatisk kødsauce

Steg løg og hvidløg i olie i en bredbundet gryde i et par minutter. Tilsæt derefter kødet, og rist det godt igennem.

Hak pastinakker og gulerødder til ”ris” på en foodprocessor, og tilsæt det til gryden sammen med finthakket citrongræs og ingefær. Lad det riste godt igennem i 12-15 minutter, så det bliver mørt, men stadig har bid.

Ved større portioner kan det være en fordel at stege det af i ovnen. Her masseres kød og hakkede grøntsager, ingefær og citrongræs med olie og salt. Fordel herefter i et tyndt lag på bradepander med bagepapir. Rist det i ovnen ved høj varme, indtil overfladen er gylden. Tilsæt blandingen til en gryde med brunede, hakkede løg og hvidløg, og glaser det med de asiatiske saucer som herunder i opskriften.

Tilsæt tomatkoncentrat, hoisinsauce, soyasauce, fiskesauce og en lille smule vand, så det koger sammen omkring fyldet til en mørk og marineret ret. Smag til med lidt sukker og citronsaft.

Ris med røde linser og risetde løg

Skyl ris og røde linser i vand, og kog dem sammen i en gryde med lidt salt, på samme måde som du ville koge risene alene. Beregn samme mængde vand til linserne som til risen, ca. 1 del ris/linser til 1,5 del vand. Lad risene trække færdig under låg. 

Knus sesam og ristede løg i en foodprocessor til et sprødt drys.