Gajun Gumbo gryde med pebre, græskar og chorizo med salat af grønne bønner

Gumbo er en stuvning, som er særlig populær i den ameri-kanske delstat Louisiana. En gumbo består af en stærkt kryd-ret fond, kød og ‘den hellige treenighed’ af selleri, paprika og løg. Her har vi ladet efterårets græskar spille hovedrollen sammen med pebre og en krydret chorizo. De grønne bøn-ner på siden giver et frisk modspil til den fyldige gryderet.

Sådan gør du

Cajun Gumbo

Del græskaren i halve, fjern indmaden, skær dem ud i grove stykker og vend dem med nogle dråber olivenolie og salt. Kom derefter græskaren på en bageplade og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader i 12-14 minutter, til de er møre. Kom planteolien i et kogekar med omrøring, det må gerne brune en smule, rist derefter begge slags løg i olien i 3-4 minutter, til de er godt møre. Kom derefter peberfrugt, chorizopølse og tomatpure i gryden sammen med alle krydderier og rist videre et par minutter. Sigt melet over gryden og rist videre, tilsæt grønsagsbouillon og kog i 15-20 minutter, til saucen har fået en god blank konsistens. Kom græskarret i gryden og smag til med salt og peber og lidt æblecidereddike.

Bønnesalat

Kog bønnerne i saltet vand i 3-4 minutter, til de er møre, men stadig har bid. Ellers damp bønnerne i ovnen. Tag bønner op af vandet og kom dem direkte i koldt vand, sigt derefter vandet fra. Vend olivenolie, æblecidereddike og sukker ned i bønnerne sammen med fintskåret rødløg. Smag til med salt og peber. Spis med kogt perlebyg eller lign.