Burritos med sorte refried beans med majcsreme og kålråkost med mynte

I Mexico fyldes de store, bløde tortillapandekager med bøn-ner, grønt og cremede saucer. Refried er i bund og grund en bønnemos, der både kan bruges som dip eller fyld. Det kommer af ”refritos” som betyder ”godt stegt” og dækker over, at bønnerne steges og tilberedes ekstra, så de koger ud og bliver cremede.

Sådan gør du

Burritos

Hæld vandet fra de udblødte sorte bønner og kom dem i en stor gryde. Dæk dem med rigeligt vand og kom salt i gryden. Kog under låg i 55-60 minutter, til de er meget møre. Sigt kogevandet fra, men gem den til senere brug. Kom bønnerne tilbage i gryden og stavblend dem groft.

Stavblend derefter begge slags løg sammen med krydderierne. Løgene skal være godt fintdelte.

Varm et kogekar (gerne med omrører) op med olivenolie og rist løgene ved svag varme i 2-3 minutter, til de er møre. Kom derefter bønnerne ned til løgene og rist videre i 8-10 minutter.

Rør i gryden under stegningen. Tilsæt derefter citron- eller limesaft og tomatpure og evt. lidt af kogevæsken. Bønnemosen skal være fast i konsistensen men cremet. Smag til med salt og peber.

Majscreme

Hvis du bruger friske majskerner, så rib majsene af kolberne, og kog dem i mælken med hvidløg i 8-10 minutter, til de er godt møre. Tilsæt evt. lidt mere mælk undervejs. Hvis du bruger majskerner fra frost, så kog dem op i mælken og køl ned.

Afkøl majsene og blend dem cremet med olie, citronsaft og creme fraiche. Smag til med salt og peber.

Råkost af kål med mynte

Vend begge slags kål sammen med olivenolie, æblecidereddike, sukker og mynteblade.
Smag til med salt og peber.