Bønne-quesabirria. Spicy bønnegryde bagt med sprødt tacolåg med avocado-kartoffelmole

Quesabirria hører til i grundstammen af det mexicanske køkken og dækker over en stuvning eller suppe af kød med chili og krydderier, som oprindeligt fyldes i en sprød taco med ost og spicy saucer. I denne version har vi skiftet kødet ud med et spicy bønnefyld, hvor vi virkelig arbejder med dybden og umamien. Desuden serverer vi retten i fad med
et sprødt og fristende låg af sprøde tortillabrud eller taco majs-chips. Top retten med en avocado-kartoffelmole for at tilføre et cremet element, hvor sommerkartoffel supplerer avocadoen fint og samtidig skaber plads i budgettet.

Sådan gør du

Spicy bønnegryde

Kog kidneybønnerne i 55-60 minutter, kikærter i 35-40 minutter og linser i 20-25 minutter. De skal koges hver for sig i letsaltet vand, indtil de er møre. Dræn dem og gem til senere.

Vend squash med rapsolie og salt og gril dem i ovnen ved høj varme 220 grader i 12-15 minutter, til de er ristede på toppen.
Rist løg og hvidløg af i rapsolie ved høj varme på en kipsteger og tilsæt krydderierne, og tilpas mængden af chipotlechili efter behov.
Tilsæt de rå hakkede grøntsager, og rist det hele godt igennem indtil grøntsagerne er let tilberedte.

Tilsæt så balsamico, tomatkoncentrat, hakket tomat, bønner, kikærter og linser og top op med bouillon så det dækker. Smag til med salt og peber. Kog det hele igennem til en tæt sovs. Tilføj evt. mere væske undervej. Tilsæt de stegte squash.

Fordel bønneretten i ovnfaste fade, drys med revet ost på toppen og fordel tortillachips ovenpå, som et tykt chrunchy lag. Drys rundhåndet med rapsolie. Gril Quesabirriaén i ovnen ved 225 grader i 12-18 minutter, indtil tortillatoppen er blevet gylden og helt sprød.

Avocado-kartoffelmole

Kog kartoflerne møre, stamp dem og lad dem dampe af.
Frigør avocadokødet fra skallerne. Pisk det igennem på røremaskinen så der ikke er klumpet. Tilsæt græsk yoghurt, hvidløg, citronsaft og olivenolie og pisk videre til en en cremet konsistens. Rør kartoflerne i.

Pisk molen hurtigt igennem, men ikke for længe da kartoflerne vil blive seje. Smag til med salt og peber. Alternativt, brug en stavblender til at blende molen mere glat.
Server koriander i en skål ved siden af.