Bønne-quesabirria med sprødt tacolåg og avocado-kartoffelmole

Quesabirria hører til i grundstammen af det mexicanske køkken og dækker over en stuvning eller suppe af kød med chili og krydderier, som oprindeligt blev fyldt i en sprød taco med ost og spicy saucer. I denne version har vi skiftet kødet ud med et spicy bønnefyld, hvor vi virkelig arbejder med dybden og umamien. Desuden serverer vi retten i fad med et sprødt og fristende låg af sprøde tortillabrud eller taco majschips. Top retten med en avocado-kartoffelmole for at tilføre et cremet element, hvor sommerkartoffel supplerer avocadoen fint og samtidig skaber plads i budgettet.

Sådan gør du

Spicy bønnegryde

Dræn bønnerne for vand, og kog dem i letsaltet vand i 55-60 minutter. Dræn også kikærterne for vand, og kog dem i letsaltet vand i 35-40 minutter. Kog linserne i letsaltet vand i 20-25 minutter, til de er møre. Dræn vandet fra alle tre, når de er klar, og gem dem til senere.

Vend squash med rapsolie, krydr med salt, og gril dem i ovnen ved 220 grader i 12-15 minutter, til de er ristede på toppen.
Rist løg og hvidløg i rapsolie ved høj varme på en kipsteger, til de er klare.Tilsæt de tørre krydderier, og tilpas mængden af chipotlechili efter behov.

Tilsæt de rå, hakkede grøntsager, og rist det hele godt igennem, indtil grøntsagerne er let tilberedte.

Tilsæt balsamico, tomatpuré, hakket tomat, de kogte bønner, kikærter og linser, og top op med bouillon, så det dækker. Smag til med salt og peber. Kog det hele igennem til en tæt sovs. Tilføj evt. mere væske undervejs. Tilsæt de stegte squash.
Fordel bønneretten i ovnfaste fade, drys med revet ost,og fordel tortillachips ovenpå som et tykt crunchy lag. Dryp rundhåndet med rapsolie.

Grill quesabirriaen i ovnen ved 225 grader i 12-18 minutter, indtil tortillatoppen er blevet gylden og helt sprød. 

Avocado-kartoffelmole

Kog kartoflerne møre, stamp dem, og lad dem dampe af.

Frigør avocadokødet fra skallerne. Pisk det igennem på røremaskinen, så der ikke er klumper.

Tilsæt græsk yoghurt, hvidløg, citronsaft og olivenolie, og pisk videre til en cremet konsistens.

Tilsæt kartoflerne, og pisk molen hurtigt igennem, men ikke for længe, da kartoflerne vil blive seje. Smag til med salt og peber. Alternativt, brug en stavblender til at blende molen mere glat.

Server koriander i en skål ved siden af.