Porresuppe med hvide bønner med sprød bacon og fuldkornsbrød med hvide bønner

Suppe hører vinteren til og giver varmen i den kolde tid. Porre er en klassisk suppeurt, der med sin lidt skarpe smag bidrager godt til den blide kartoffel. Tilfør hvide bønner til suppen for mæthed og proteinindhold, og top suppen med sprøde bacontern, så der er et krydret element og noget at tygge på. Fuldkornsbrød til at dyppe i suppeskålen er næsten obligatorisk.

Sådan gør du

Fuldkornsbrød med hvide bønner

Kog bønnerne under låg i rigeligt letsaltet vand i 45-60 minutter, indtil de er så møre, at du kan mose dem mellem to fingre. Sigt vandet fra, men gem lidt til at purere bønnerne i.

Mos bønnerne til en glat puré med lidt af vandet fra kogningen. Brug en stavblender, men undgå, at mosen bliver for våd.

Opløs gæren i vandet i en rørekedel, og tilsæt hvedemel, fuldkornsmel, olie, salt og den afkølede bønnemos.

Ælt til en sammenhængende dej, og tilsæt nu æggene et ad gangen. Fortsæt med at ælte i 8-10 minutter ved mellem hastighed, til dejen er smidig og elastisk.

Lad dejen hvile i 1 time ved stuetemperatur, og fordel så dejen i smurte brødforme, så dejen går halvt op ad kanten. Lad dejen hæve i formene ved stuetemperatur til dobbelt størrelse. Pensl gerne brødene med sammenpisket æg og lidt vand, og bag dem ved 180 grader i 25-30 minutter indtil de er gennembagte.

Porresuppe

Kog bønnerne under låg i rigeligt letsaltet vand i 45-60 minutter, indtil de er så møre, at du kan mose dem mellem to fingre. Sigt vandet fra, men gem lidt til at purere bønnerne i. Mos bønnerne med lidt af kogevandet til en tyk mos.

Vask porreskiverne grundigt, og dryp dem af.Varm olien op i en kipgryde, og rist porrerne hurtigt, til de falder lidt sammen, men ikke tager farve. Kom derefter grøntsagsbouillon i gryden, og lad det koge i 12-15 minutter, til porrerne er møre.

Tilsæt fløde og bønnemos, og blend suppen med en stavblender, til den er cremet og glat. Smag til med citronsaft, salt og peber. Hvis suppen er for tyk, juster da konsistensen med ekstra væske.

Kom bacon i gastrobakker, og rist den let sprød ved 180 grader i 10-15 minutter.