Hjerter braiseret i øl og æblemost med svampe, rødløg og kartoffelgratin med knoldselleri og hvide bønner

Hjerter er en billig, sund og velsmagende spise. Især når de som her braiseres i øl og æblemost sammen med svampe og løg. Knoldselleri er også en velkommen gæst i vinterkøkkenet, som her får plads i en gratin sammen med hvide bønner, der sikrer et fornuftigt proteinindhold.

Sådan gør du

Kartoffelgratin med knoldselleri og hvide bønner

Hæld udblødningsvandet fra bønnerne fra, og kom bønnerne i en gryde dækket med rigeligt saltet vand. Lad dem simre under låg i 55-60 minutter, indtil de er meget møre.

Kog imens kartofler og selleri i vand, indtil grøntsagerne er helt møre. Sigt vandet fra, og lad grøntsagerne dampe tørre i gryden.

Sigt vandet fra de kogte bønner, og blend dem til mos med en stav- blender – brug eventuelt lidt af kogevandet.

Kom mosen i gryden med de kogte kartofler og selleri, og rør det hele til en lind mos med fløde og planteolie. Smag til med salt og peber. Kom mosen i passende ovnfaste forme eller fade.

Fordel osten over mosen, og top med rasp. Bag gratinen i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter, til den er let gylden.

Hjerter i øl og æblemost

Vend hjerterne i melet, og steg dem på en kipsteger i olie, til de er gyldne. Krydr med salt og peber, og kom hjerterne over i kipgryden.

Rist løgene og svampene på kipstegeren. Kog kipstegeren af med bouillon, og kom løg, svampe og væsken over i kipgryden.

Tilsæt mørk øl, æblemost, æblecidereddike og rosmarin, og lad det simre under låg i 1-1½ time, til hjerterne er helt møre. Jævn retten til en passende konsistens.

Smag til med salt og peber, og juster evt. smagen med æblecider-eddike. Drys med æbletern og persille lige inden servering.