Cremet tomatsuppe med hvide bønner, merian og bagte peberfrugter. Hertil brød med hvide bønner
Sådan gør du
Cremet tomatsuppe
Hæld iblødsætningsvandet fra bønnerne. Dæk dem med friskt, saltet vand, og kog dem i 45-60 minutter, til de er helt møre. Hæld vandet fra.
Læg peberfrugterne i gastrobakker, vend dem i lidt olie, og bag dem i ovnen ved 200 grader, til de er helt møre og har fået lidt farve.
Varm olivenolien op i et kogekar sammen med begge slags løg, og rist dem glasklare.
Kom de bagte peberfrugter i gryden med de hvide bønner, og tilsæt oregano, merian, flåede tomater, æblecidereddike og bouillon. Smag til med chilipulver.
Kog det hele ved svag varme i 20-25 minutter, til det bliver helt mørt. Tilsæt cremefraiche (gem evt. lidt til topping), og blend suppen helt glat og uden klumper. Smag til med salt og peber.
Brød med hvide bønner
Kog bønnerne i letsaltet vand i 45-60 min, til de er helt møre. Hæld vandet fra.
Blend bønnerne med en lille smule vand, så de kan få en konsistens som kartoffelmos eller hummus. Vær opmærksom på, at massen ikke må være for våd.
Opløs gær og sukker i vandet i en rørekedel. Tilsæt bønnemosen, og rør det godt sammen. Tilsæt olie, mel og salt, og ælt det videre ved høj hastighed til en smidig og elastisk dej.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i 1½ til 2 timer eller natten over på køl.
Hak dejen ud i boller, ca. 40 stk., eller fordel dejen i forme, hvis du vil bage brød. Dejen skal gå ⅓ op i formen.
Lad bollerne eller brødene efterhæve til dobbelt størrelse, og pensl med æg pisket med lidt vand.
Boller: Bag i ovnen ved 190 grader i 15-18 minutter til de er gennembagte.
Brød: Bag dem som små formbrød i ovnen ved 190 grader i 20-30 minutter til de er gennembagte.