Chili con carne med tykkam, grillet peberfrugt, sukkerærter, hampefrø og persille

Chili con carne er en fyldig gryderet, her med oksetykkam, der simrer i en intens chili-tomatsauce. I denne fortolkning er der flere bælgfrugter end kød, men stadig en intens umami og dybde - et godt eksempel på, at du kan bevare den gode smag med mindre kød.

Sådan gør du

Bønner

Dræn og skyl bønnerne og kog dem i rigeligt letsaltet vand, til de er møre. Der er meget forskellig kogetid på bønner, så smag dem under vejs, eller følg anvisning på pakken.

Chili con carne

Brun kødet godt af i gryde med olie. Tag kødet op og gem til senere. Kom løg og hvidløg i gryden, steg det et par minutter og tilsæt derefter røget paprika, chipotle, chili flager og tomatpuré. Lad massen koge lidt sammen, inden du tilsætter de flåede tomater. Kom kødet tilbage i gryden og suppler med vand, til det dækker kødet. Lad retten simre til kødet er mørt. Kom de kogte bønnerne i retten, og lad dem koge med de sidste 10 minutter. Monter med hakket mørk chokolade og smag retten til med citronsaft og -skal, salt og peber.

Grillet peberfrugt

Forvarm ovnen på 250 grader. Halver peberfrugterne, tag kernerne ud og gnid dem i olie. Kom peberfrugterne på en bageplade med bagepapir med skinsiden opad. Bag peberfrugterne i ca. 10 minutter, til de er helt sorte uden på. Tag frugterne ud af ovnen og kom låg på bakkerne. Lad dem køle af lidt og træk derefter det sorte skin af. Det røde kød skæres i strimler og saften gemmes og hældes over. Hæld olien over. Snit persille groft og vend det sammen med peberfrugterne. Snit sukkerærter fint og vend dem sammen med peberfrugt og persille. Top retten med de grillede peberfrugter, persille og en lille spiseske creme fraiche. Rist hampefrøene på en tør pande, og drys dem på retten som det sidste inden servering.