Grøn moussaka med gulerødder og pastinakker

Grøn moussaka med gulerødder og pastinakker

Moussaka er en græsk klassiker og minder på mange måder om den italienske lasagne i opbygning. I moussaka er lasagnepladerne bare skiftet ud med aubergine og kartofler, og det hakkede kød er traditionelt set ofte lam fremfor gris og okse. Her får du en sublim vegetarisk udgave, som børnene med sikkerhed vil elske.

Sådan gør du

Berchamelsauce

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, mens du pisker. Rist smørbollen igennem i et par minutter, uden at det branker. Tilsæt mælken langsomt, mens du pisker. Kog saucen igennem i et par minutter, til den er tyknet.

Smag til med lidt friskrevet muskatnød, citronsaft, salt og peber. Hvis du er bekymret for, om der er klumper i saucen, kan du hælde den igennem en sigte.

Moussaka

Skær halvdelen af auberginerne i tern. Varm en god stor gryde op, og steg auberginerne i godt med olivenolie i 8-10 minutter, til de har fået lidt farve og begynder at blive møre. Kom løg og hvidløg i gryden, og lad det stege, til løgene er klare, men uden at hvidløget bliver branket.

Kom tomatpuré i, og lad det stege et minuts tid. Tilsæt oregano, flåede tomater, kanelstang, vand og laurbærblade. Lad saucen simrekoge i minimum 20 minutter, og tilsæt så gulerødder og pastinakker. Kog videre i 10 minutter, til begge dele er møre. Smag til med salt og peber, og fisk laurbærbladene og kanelstang op.

Skær den anden halvdel auberginer på langs i skiver à ca. ½ cm i tykkelse. Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem så tyndt, du kan, ca. 3 mm, med en stor kniv eller på et mandolinjern. Drys aubergineskiver og kartofler med lidt salt, og vend dem med lidt olivenolie i en skål.

Læg et lag kartofler i bunden af et passende ovnfast fad. Dæk kartoflerne helt med et lag aubergine-tomatsauce, og dernæst skiftevis aubergineskiver, aubergine-tomatsauce og kartofler. Slut af med et godt lag bechamelsauce, og drys til sidst moussakaen med revet ost.

Bag moussakaen i 45-50 minutter i ovnen ved 175 grader, og lad den så trække i mindst 10 minutter på køkkenbordet, inden du serverer den.