Cremet tomatsuppe med røde bønner, merian og bagte peberfrugter og brød med hvide bønner

Tomater er en af de grøntsager, der kan give mest umami. Langtidsbagte tomater er faktisk en regulær umamibombe! Derfor kan tomater tilføre en enorm fyldighed, f.eks. i en godt indkogt tomatsuppe. Sprødt brød som tilbehør er næsten obligatorisk, når vi taler suppe, og her har vi rørt hvide bønner ind i dejen, der tilfører yderligere protein til det færdige måltid.

Sådan gør du

Cremet tomatsuppe

Kog de hvide bønner i saltet vand i 45-60 minutter, til de er helt møre.

Kom peberfrugterne op i gastrobakker og vend dem i lidt olie, bag dem i ovnen ved 200 grader, til de er helt møre og har fået lidt farve.
Varm olivenolien op i et kogekar sammen med begge slags løg, og rist dem glasklare.

Kom de bagte peberfrugter ned i gryden sammen med de hvide bønner, oregano, timian, flåede tomat, æblecidereddike, bouillon og smag til med chilipulver.

Kog det hele ved svag varme i 20-25 minutter, til det bliver helt mørt, tilsæt creme fraiche (gem evt. lidt creme fraiche til topping) og stavblend suppen helt glat og uden klumper.
Smag til med salt og peber.

Bønneboller

Kog bønnerne i letsaltet vand, til de er helt møre.
Blend bønnerne med en lille smule vand, så de kan moses til en konsistens som kartoffelmos eller hummus. Vær opmærksom på, at massen må ikke være for våd.

Opløs gær og sukker i vandet i en rørekedel, tilsæt bønnemosen og sidenhen olie, mel og salt. Ælt til en smidig og elastisk dej ved høj hastighed.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, eller natten over på køl.
Form dejen til boller (en pr person) eller fordel den i i forme som hele brød. Fyld formene halvt op.

Lad den formede dej efterhæve til dobbelt størrelse og pensel med æg, der er pisket med lidt vand. Bag brødet i ovnen ved 190 grader i 18-20 minutter.