Blomkålsgratin med blomkålssalat

Blomkålsgratin kan serveres som tilbehør eller som en selvstændig ret som her med rugbrød og en sprød salat med syrlig vinaigrette, som komplementerer det bløde og milde i gratinen.

Sådan gør du

Gratin

Damp blomkålen i 8-10 minutter, de skal være møre, men sprøde.

Smelt smørret og tilsæt lidt af melet under omrøring. Rist blandingen godt igennem et par minutter under omrøring. 

Bland resten af melet med mælken og tilsæt det lidt af gangen, mens der røres videre. Kog opbagningen i 4-5 minutter, afkøl en smule. 

Rør æg i, et par stykker af gangen, sammen med citronskal og -saft. Smag til med salt og peber. 

Smør ovnfaste fade med sprayfedt og drys dem med rasp. 

Fordel blomkålen i fadene og hæld forsigtigt æggemassen over. Sørg for at den er jævnt fordelt. 

Kom rasp på toppen og sæt fadene i ovnen ved 175 grader i 45-50 minutter, til gratinen er gylden.

Salat

Grill peberfrugter med skallen opad i ovnen på max temperatur i ca. 16 minutter, til de er sorte. Tag dem ud af ovnen og sæt låg på gastrobakken. Hiv den sorte skal af peberfrugterne, når de er afkølet. Vend blomkål og grillet peberfrugter med olivenolie, citronsaft, sukker og kørvel. Smag til med salt og peber. Top med saltede mandler.