Gratin med brune linser, gule ærter, kartofler og salvie med råkost af vinterkål

Grøntsagsgratin kan serveres som tilbehør eller som her som en selvstændig ret med kartoffelmos til. En sprød vinterkål med syrlig vinaigrette komplementerer det bløde og milde i gratinen.

Sådan gør du

Gratin

Rist løg, gulerødder, blegselleri gyldent i olivenolie uden at grøntsagerne branker - det tager 15-20 minutter.

Kom hvidløg, linser, guleærter og tomatpure, flåede tomater og grøntsagsbouillon. Simrekog i 30-35 minutter til linser og ærter er møre og væsken er tyknet. Det er vigtigt, at ærter og linser stadig er hele. Kom miso og salvie i retten, og smag til med salt og peber.

Kartoffelmos

Kog kartoflerne i 30-35 minutter i usaltet vand, til de er møre.

Mos kartoflerne i en røremaskine sammen med smør, rapsolie og sødmælk. Smag mosen til med salt og peber.

Fordel gratinmassen i passende ovnfaste fade. Dæk hvert fad med mosen og drys rasp og parmesan på toppen.

Kom fadene i ovnen ved 180 grader i 30 minutter, til de er flot gyldne .

Råkost af vinterkål

Vend kål, æble og persille med olivenolie, æbleeddike, sukker og smag til med salt.